Vinja Grünfeld, verpleegkundige in opleiding

Ze werkte in de horeca, maar het was al jaren haar grote wens om de zorg in te gaan: “In de coronatijd heb ik de stap durven zetten.”

Ze vertelt: “Vanaf mijn 14e werkte ik in de horeca. Omdat ik al vroeg kinderen kreeg kon ik geen opleiding volgen. Toen de coronacrisis kwam besefte ik dat de horeca zware klappen ging krijgen en heb ik met de steun van mijn vriend besloten om in de ouderenzorg te gaan werken.”

Vrijwilligerswerk
De horeca ging dicht en ik wilde tijdens de lockdown graag mijn steentje bijdragen. Ik heb veel verzorgingshuizen afgebeld of ik vrijwilligerswerk kon doen. Helaas ging dit niet, zelfs de familie van bewoners mocht niet naar binnen komen. Om mezelf nuttig te maken heb ik mijn buurt en familie geholpen. Ik ben boodschappen gaan doen voor mensen die in de risicogroep vielen. Zij wilden liever niet naar buiten en voor mij was het een kleine moeite om ze te helpen.

Remmen gaan eraf
In mijn jeugd wilde ik altijd al creatieve therapie studeren. Helaas ging dit niet omdat ik de zorg voor mijn kinderen niet kon combineren met een studie. Ik werkte in de weekenden en avonden bij een restaurant, mijn partner was dan thuis om voor de kinderen te zorgen. Mijn opa en oma waren zelf dement, dat vond ik het erg triest maar tegelijkertijd erg bijzonder. De remmen gaan eraf en de mensen worden heel erg puur. Dankzij mijn opa en oma is de liefde voor de ouderenzorg gegroeid.

Toen de horeca dichtging ben ik gaan nadenken om de stap van horeca naar zorg te maken. In het begin was ik huiverig maar mijn vriend heeft me enorm aangemoedigd om het te gaan doen. Op internet zocht ik naar de mogelijkheden en HilverZorg leek me de beste optie.

Gelijk aan de slag
Begin juli belde ik voor het eerst met HilverZorg, ik wilde graag aan de slag. Half augustus was ik al aan het werk! Ik combineer mijn werk met een MBO-Verpleegkunde opleiding in Hilversum, volledig betaald door HilverZorg. Ik werk 24 uur per week op De Egelantier en in mijn vrije tijd studeer ik veel, maar gelukkig heb ik ook nog tijd om piano te spelen. Op die manier kan ik lekker ontspannen.

Een fijn team
Tot nu toe bevalt het werk uitstekend. Mijn collega’s hebben me geweldig opgevangen, ze zijn enthousiast en motiveren enorm. Ik mag nog niet alles zelf doen, momenteel ben ik echt helpende maar ik neem niet klakkeloos dingen over. De pg-afdeling heeft zeker mijn voorkeur. Na mijn opleiding wil ik met deze doelgroep blijven werken. Of ik richting de intramurale zorg ga hangt af van de opleiding maar nu zit ik helemaal op mijn plaats!

Ik hoop dat ik andere oud-horecamedewerkers kan motiveren om ook in de zorg te gaan werken. Het is een prachtig beroep.”