Belle van Zwol, VIG niveau 3

Belle van Zwol (20) werkt bij verpleeghuis De Egelantier. Zorg zit echt in haar hart, ontdekte ze. “Voor mij staan de bewoners altijd nummer één!”

“Tijdens mijn opleiding maatschappelijke zorg moest ik in het eerste jaar stagelopen. Ik ging eens kijken op de website van HilverZorg en zag dat HilverZorg meerdere locaties had. Voor mijn stage ben ik toen bij De Egelantier terecht gekomen. Dat was mijn allereerste stageplek.

Eerste stagedag
De stage zelf vond ik erg spannend. Ik was jong, nog maar 16, en wist niet wat ik kon verwachten. De eerste dag van mijn stage kwam ik huilend thuis. Ik vond het heel heftig, meteen mensen wassen. Maar mijn moeder zei: “Zet nou even door, misschien vind je het toch wel leuk.”

En het is inderdaad helemaal goed gekomen. Ik liep met een hele lieve dame mee, zij begeleidde mij en heeft me er goed doorheen gesleept. Ik mocht steeds meer doen en zag in dat voor mensen zorgen heel dankbaar werk is.

Werken en leren
Na mijn stage kreeg ik een baan aangeboden. Dat was een mooie kans om door te blijven werken tijdens mijn studie. Ik heb toen 2 jaar bij FIT gewerkt, het Flexibel Inzetbaar Team. Dan werk je op verschillende locaties van HilverZorg.

Toen ik weer stage moest lopen, ging ik bij de pg-afdeling van De Egelantier aan de slag. In de weekenden en de avonden draaide ik nog diensten voor FIT. Ik moest ook naar school dus dat vroeg om goed plannen. Maar het lukte allemaal en ik vond het harstikke leuk.

Bekend gezicht
Begin dit jaar haalde ik mijn diploma, sindsdien werk ik vast op de pg-afdeling. Ze wilden me hier graag hebben, ik was natuurlijk al een bekend gezicht voor de bewoners en mijn collega’s vonden het ook fijn. Die hoefden me in ieder geval niet meer in te werken. We hebben een hecht team, met leuke teamuitjes en soms een etentje. Problemen met collega’s heb ik nog nooit gehad.

Bewoners op nummer 1
Wat ik heb ontdekt in het werken hier? Dat zorgen in mijn hart zit! Vroeger wilde ik dokter worden. Ik ben zorgzaam, wil graag helpen en houd van zorgvuldig en goed werken. Voor mij staan de bewoners op nummer één. Dit krijg ik gelukkig ook vaak als feedback.

Herkenning ondanks dementie
Zet mij maar op pg, zeg ik altijd. Het is niet het makkelijkste werk, maar hoe langer je er werkt, hoe beter je ermee om kunt gaan. Je begrijpt steeds beter waar het gedrag vandaan komt, en dan kan ik veel geduld opbrengen en heel rustig blijven. Als een zwaar dementerende bewoonster je nog steeds herkent, zelfs je naam nog weet, is dat een bijzonder moment.

Lekker werken
Tot nu toe heb ik de combi-opleiding Zorg en Maatschappelijke zorg gedaan. Doorgroeien naar verpleegkundige lijkt me wel wat. Dat kan ik via Hilverzorg doen als ik wil. Werken bij Defensie vind ik ook interessant. Ik houd wel van een beetje actie en zorg. Maar op dit moment wil ik vooral lekker werken en geld sparen. Ik ben nog maar 20 en heb alle tijd!”