Marcia Muijs, VIG niveau 3

Marcia werkt al jaren als VIG in Zonnehoeve, een HilverZorg-locatie met specifieke zorg voor dementerende bewoners. “Alleen als je het als team samen goed hebt, kun je ook goed voor de bewoners zorgen.”

“Om meteen met de deur in huis te vallen: ik ga zo goed als altijd met plezier naar mijn werk. Naar mijn gevoel woon ik af en toe ongeveer hier. Dat komt omdat ik mijn team en de bewoners heel goed ken en dit huis zo vertrouwd aanvoelt. Wat mij betreft ga ik hier nooit meer weg!

Hecht team
Ik begon toen dit vak nog ziekenverzorgende heette – nu heet het VIG, maar de inhoud is ongeveer hetzelfde gebleven. Met alle collega’s vormen we een hecht team. Ik heb het nummer van iedereen en ik voel dat zij me vertrouwen in wat ik doe. Tegelijk kan ik altijd bij iemand terecht als ik het zelf even niet meer weet. Als je dat samen hebt, dan ga je toch met plezier naar je werk?

Het werk zelf geeft me veel voldoening. Ik vind dat we verplicht zijn om aan oude mensen, die vaak nog de oorlog hebben meegemaakt, goede zorg en liefde te geven. Je kunt ze toch niet alleen laten in hun kwetsbare levensfase, met de nare ziekte dementie waarvoor ze niet gekozen hebben?

Een heel levensverhaal
Want het gaat altijd om personen die een heel leven achter de rug hebben. Als ze hier binnenkomen zie je een demente man of vrouw, maar ze zijn allemaal verliefd geweest, hebben gewerkt, vaak een gezin gehad, van alles meegemaakt.

Het zou toch heel treurig zijn als iemand, in die laatste kwetsbare fase, geen mensen om zich heen zou hebben die ondersteuning en verzorging geven? Dat idee alleen al maakt me verdrietig. Besef dat je dit zelf niet ook zo zou willen. Dus ik ben blij dat ik met dit werk mijn steentje kan bijdragen.

Ik ben sinds kort klantcoördinator en heb veel contact met familie. Voor hen is het in het begin soms moeilijk. Zij zijn vaak mantelzorger geweest en moeten hun familielid na soms jarenlange zorg loslaten. Het is voor hen ook niet altijd duidelijk hoe schrijnend het personeelstekort is. Als het contact intensiever wordt, verandert dat meestal wel. ‘Ik wist niet dat je zo druk was de hele tijd’, zeggen ze dan.

Rooster maken
Sinds ongeveer 4 jaar maak ik (samen met een collega) het werkrooster. Dat laatste vind ik superleuk om te doen. Voor mij is het een sport om telkens de teams zo goed mogelijk te verdelen. Wie kunnen het beste met elkaar werken? Wie is zelfstandig, wie heeft nog ondersteuning nodig. Het is elke keer een puzzel die ik met plezier oplos.

HilverZorg is als het ware om mij heen ontstaan en het is altijd goed blijven voelen. Intussen zit ik al bijna 25 jaar hier en ik heb nog nooit een reden gevonden om weg te gaan. De behoefte om nog een opleiding te doen heb ik niet, ik zit hier prima op mijn plek. Natuurlijk ben ik het niet altijd met alles eens wat er gebeurt, maar ik denk dat dat overal zo is. De organisatie waar alles ideaal is bestaat niet.

Goed voor elkaar, goed voor bewoners
Het grote geheim dat ik hier al zolang werk? Dat is de sterke band met mijn directe collega’s. Ik ken ze erg goed en weet dat we op elkaar kunnen vertrouwen. Dit werk vraagt om mensen met een open hart die weten dat ze echte liefde en zorg het beste samen met hun collega’s kunnen geven. Alleen als je het samen goed hebt, kun je ook goed voor de bewoners zorgen. Iedereen die dit aanspreekt, krijgt alle kansen bij HilverZorg!”