Een Kijkje in de Wereld van Werner: Onze docent welzijn

Werner werkte meer dan achttien jaar op de kaasafdeling van een lokale supermarkt. Maar toen hij de veertig passeerde, begon hij een zoektocht naar zijn eigen geluk. Die zoektocht bracht hem ruim vijftien jaar geleden naar de zorg, waar hij sinds 2023 als docent bij HilverZorg werkt. Recruitment sprak met hem over zijn inspirerende reis, hoe hij onze academie ziet en waarom mensen die twijfelen om de zorg in te gaan het avontuur moeten aangaan.

‘’Zorg draait om het begrijpen en ondersteunen van mensen, en daar kan niets tegenop. ‘Elke dag is een kans om iemand een glimlach te bezorgen,’’– Werner

 

Het volledige interview lees je hieronder:

Kay (Recruiter) : Laten we beginnen met je carrière. Hoe is die precies verlopen?

Werner: Mijn carrière begon eigenlijk heel bescheiden, in de supermarkt. Ik heb een lange tijd (tot mijn 40e) op de kaasafdeling gewerkt bij Albert Heijn.

Kay (Recruiter) : En hoe ben je uiteindelijk terechtgekomen bij HilverZorg?

Werner: Dat was een interessante weg. Ik heb een mooie ontdekkingsreis afgelegd waar ik mezelf in de spiegel heb moeten aankijken en dichter bij mezelf en mijn waarden ben gekomen, dit leidde mij uiteindelijk richting de gehandicapten zorg. En nu sta ik voor de klas als docent. De ervaringen die ik heb opgedaan, vooral in de praktijk, hebben me hier gebracht.

Kay (Recruiter) : Wat is volgens jou het mooie aan docent zijn bij HilverZorg?

Werner: Het mooie aan docent zijn bij HilverZorg is dat je een stap verwijderd bent van de werkvloer. Je blijft affiniteit houden met de bewoners en de mensen. Je hoort hoe ze leven, je zit er middenin. Dat maakt de connectie tussen theorie en praktijk snel en effectief. Bovendien proberen we zoveel mogelijk naar het individu te kijken. Iedereen kan het vak leren, maar iedereen bewandelt daarvoor een andere weg.

Kay (Recruiter) : Je hebt het over connectie tussen theorie en praktijk. Hoe zou je jouw lessen of de lessen bij HilverZorg omschrijven?

Werner: Onze lessen sluiten direct aan bij de praktijk, maar ook trekken we de praktijk de klas in om ook daar weer van te leren. We stimuleren groepsgesprekken, waarbij het belangrijk is dat iedereen zijn eigen mening deelt en dat die net zo belangrijk is als die van anderen. We hebben een mooie mix van achtergronden en leeftijden in de groepen, om samenwerking te bevorderen. Als ze dat in de les kunnen, kunnen ze het ook in de praktijk.

Kay (Recruiter) : Wat vind je zelf het leukste aan de HilverZorg Academie?

Werner: Het leukste aan de HilverZorg Academie is dat we hier vaak nieuwe mensen mogen verwelkomen die ons vak willen leren. Het is mooi om te zien hoe ze groeien, zowel in de praktijk als in de theorie. Discussies ontstaan en daar leer je ontzettend veel van. Het gezamenlijke doel dat we hebben, de verandering die we willen bewerkstelligen, maakt het extra waardevol.

Kay (Recruiter) : Heb je ook grappige momenten meegemaakt als docent bij HilverZorg?

Werner: Zeker, er zijn altijd leuke en grappige momenten te beleven. Bijvoorbeeld wanneer bewoners onverwachts de klas binnenlopen tijdens een les en plaatsnemen op een van de stoelen.

Kay (Recruiter) : Wat wil je meegeven aan mensen die twijfelen om de zorg in te gaan?

Werner: Als je twijfelt, gewoon doen. Pas dan kun je echt begrijpen waarom je hebt getwijfeld. Er bestaat vaak een verkeerd beeld over de zorg, maar het is zo veel meer dan alleen maar mensen verschonen en verzorgen. Het is fascinerend om met mensen te werken en hun gedrag te begrijpen, ongeacht hun leeftijd of situatie.

Kay (Recruiter) : Tot slot, welke vaardigheden zijn volgens jou nodig om bij HilverZorg een opleiding af te ronden?

Werner: Een positieve instelling is essentieel, en je moet bereid zijn om te leren van tegenslagen. Het komt niet vanzelf, maar als je de wil hebt en ontdekt dat je het leuk vindt, dan moet het lukken. We staan altijd klaar om je te ondersteunen.