HilverZorg verhalen

Maak kennis met Lieke, GGZ Consulent bij HilverZorg

Tijdens een warme zomerdag spraken wij met Lieke, een bevlogen GGZ Consulent bij HilverZorg, over haar rol en ervaringen binnen de organisatie. Sinds mei 2022 zet Lieke zich in voor het Expertisecentrum Korsakov en Gerontopsychiatrie, waar ze haar passie voor kennisoverdracht en coaching combineert met haar uitgebreide achtergrond in de ouderenzorg. In dit interview deelt Lieke haar loopbaanpad, de unieke aspecten van haar werk en haar visie op persoonlijke ontwikkeling binnen de zorg.

Kay (Recruiter): Wie ben je en wat is jouw functie bij HilverZorg?

Ik ben Lieke, sinds mei 2022 ben ik werkzaam als GGZ consulent bij HilverZorg. In het verleden werkte ik al eerder voor HilverZorg. Na een periode voor andere organisaties te hebben gewerkt, trok de uitdaging bij HilverZorg me toch weer aan. Ik begon als Teamleider op verdieping 3 en 4 van woonzorglocatie Nieuw Kerkelanden. In 2023 startte Nieuw Kerkelanden met de certificering van GP+. Nieuw Kerkelanden vroeg mij toen om een rol te spelen in het Expertisecentrum Korsakov en Gerontopsychatrie, toevallig was ik in diezelfde periode door privéomstandigheden aan het nadenken over mijn toekomst. En door mijn achtergrond als GGZ Verpleegkundige en mijn opleidingen tot Praktijkopleider en Coach leek het mij de perfecte nieuwe uitdaging. Kennisoverdracht is namelijk echt iets wat bij mij past.

Kay (Recruiter): Wat leuk dat je opnieuw bij HilverZorg bent komen werken. Kun je iets meer vertellen over je carrièreverloop?

Op mijn 19e begon ik met de opleiding ziekenverzorging en sindsdien heb ik altijd in de ouderenzorg gewerkt. Omdat ik veel leerlingen begeleidde, ben ik op een begeven moment begonnen  met de opleiding tot Praktijkopleider. Na het behalen van mijn diploma tot Praktijkopleider heb ik lang scholingen georganiseerd. Vervolgens werkte ik op een afdeling voor niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en Korsakov, waar ik de opleiding tot GGZ Verpleegkundige afrondde. Na verloop van tijd heb ik bij ontwikkeld tot Teamleider, dit heb ik ruim tien jaar gedaan bij verschillende organisaties. In deze rol kreeg ik op een begeven moment een coaching training, wat me zo enthousiast maakte dat ik een volledige opleiding ging volgen. De reden dat ik deze opleiding wilde volgen was dat ik wilde leren om in plaats van alles op mijn eigen schouders te nemen, collega’s door middel van vragen zelf met een oplossing te laten komen. Ik wilde ze bevestigen in wat ze al weten en kunnen en op die manier hen dus in hun kracht zetten. Tijdens de opleiding kwam ik erachter dat anderen in hun kracht zetten iets is wat me écht gelukkig maakt. Uiteindelijk ben ik toen begonnen bij HilverZorg als Praktijkopleider, waarna ik mij dus uiteindelijk heb ontwikkeld tot mijn huidige functie. Ik vind het belangrijk dat ik altijd blijf leren en getriggerd wordt.

Kay (Recruiter): Bied je in jouw huidige functie ook trainingen aan? En zo ja, wat voor trainingen geef je?

De trainingen die ik geef zijn nog in ontwikkeling, omdat ik eerst alleen in het team werkte. Sinds begin juli heb ik een nieuwe collega in mijn team die eerder al bij ons werkte. Nu zijn we nog aan het vormgeven of we voldoen aan de certificering en wat er nog moet gebeuren. Ook controleer ik de dossiers van nieuwe bewoners. Na mijn vakantie hoop ik me meer te richten op trainingen zoals ‘Wat is Korsakov?’, psychiatrische ziektebeelden, de beste benadering, reflectie, dementie, en intimiteit en seksualiteit. Het is de bedoeling dat ik collega’s hierin train, zodat zij dit breder kunnen uitdragen op de werkvloer. Daarnaast ben ik bezig met externe consulten om kennis te delen.

Kay (Recruiter): Interessant. Kan je wat met meer vertellen over wat het Expertisecentrum Korsakov en GP zo uniek maakt?

De complexiteit en de mogelijkheden die we bieden voor bewoners, zoals arbeidsmatige therapie en betrokkenheid in overleggen. We moeten aan 40 of 41 punten voldoen voor de certificering, wat een uitdaging is. Het mooie is dat mensen zich niet altijd bewust zijn van wat ze al goed doen. Door de structuur die je hier leert, kun je dat meenemen naar andere doelgroepen. Structuur is geen doel op zich, maar een middel om voorspelbaarheid en veiligheid te bieden. Mensen hebben vaak vooroordelen over de doelgroep Korsakov en GP, maar als je de achtergrond van iemand kent, begrijp je hun gedrag beter. Door goede structuur en vaste afspraken kun je veel preventiever werken en zijn er minder escalaties en agressiviteit.

Kay (Recruiter): Bijzonder hoe het bieden van structuur zo’n verschil kan maken. En als je naar je huidige rol kijkt, waar haal je dan het meeste energie uit in je werk?

Ik haal de meeste energie uit het contact met de bewoners en het personeel. Ik vind het geweldig om collega’s te trainen en hen op andere gedachten te brengen. Ook als ik buiten mijn comfortzone ga en deelneem aan groepsactiviteiten. Het zien dat bewoners ergens van leren, en anderen door mijn voorbeeldgedrag inspireren, geeft me veel voldoening. Daarnaast vind ik het mooi als bewoners na een periode hun plekje vinden en ik anderen kan complimenteren en feedback geven, waardoor ze in hun kracht komen en zich kunnen ontwikkelen.

Kay (Recruiter): Je werkt natuurlijk al een lange tijd in de zorg. Wat heb je over jezelf geleerd sinds je in de zorg werkt?

Ik heb geleerd om toegankelijk, betrouwbaar en laagdrempelig te zijn. Het belangrijkste is om mezelf te blijven ontwikkelen en te reflecteren op mijn werk.

Kay (Recruiter): Kun je een grappig moment bij HilverZorg delen?

Tijdens een uitje met bewoners zat de bus van HilverZorg vast. Mensen van Stichting AAP hielpen ons eruit. We hadden die dag niet een heel gemakkelijke bewonersgroep, dus we hoopten dat het niet zou escaleren. Gelukkig bleven de bewoners rustig dankzij de collega’s die erbij bleven. Uiteindelijk vonden we het ook wel grappig. Het duurde drie kwartier, maar het was een goede ervaring.

Kay (Recruiter): Je werkt nu natuurlijk voor de tweede keer bij HilverZorg, wat vind je zelf het leukste aan het werken voor onze organisatie?

De kans op ontwikkeling en de mogelijkheden om je te ontwikkelen. HilverZorg heeft medewerkers hoog in het vaandel. Het vitaliteitshuis bijvoorbeeld, kan veel verzuim voorkomen. Daarnaast vind ik de doelgroepen heel leuk; ze zijn eerlijk en leren je veel over jezelf. Ook de samenwerking met andere therapeuten vind ik waardevol. Hoewel ik altijd dacht nooit in de psychiatrie te willen werken, heeft deze ervaring mijn ogen geopend.

Kay (Recruiter): Is er nog iets wat je wilt meegeven aan mensen die twijfelen om de zorg in te gaan?

Het is jammer dat de zorg vaak negatief in het nieuws is, want in mijn ogen is het het mooiste vak dat er is. Geen dag is hetzelfde en je leert veel over jezelf. Alle emoties in het leven komen voorbij in de zorg. Het is een echt teamberoep, waarbij je iemand begeleidt in de laatste fase van zijn leven. Dat is een heel mooi onderdeel van het werk. Ja, het is soms zwaar, maar het is ook een vak waarin je je ontzettend kunt ontwikkelen. We zijn bezig met een verdiepingsopleiding Korsakov en GP in samenwerking met de academie.

Kay (Recruiter): En over welke vaardigheden vind je dat je moet beschikken om als zorgprofessional te werken op het expertisecentrum?

Je moet humor hebben, inventief zijn, buiten de gebaande paden durven denken, rust kunnen uitstralen en consequent kunnen zijn.

Kay (Recruiter): Wil je verder nog iets toelichten?

Blijf je ontwikkelen en blijf reflecteren op jezelf.

Kay (Recruiter): Ik wil je enorm bedanken voor je openheid en het delen van jouw verhaal Lieke.

Lieke’s verhaal toont de kracht van voortdurende ontwikkeling en het belang van kennisoverdracht in de zorg. Haar toewijding aan het trainen en ondersteunen van collega’s, evenals haar betrokkenheid bij bewoners, onderstreept hoe waardevol en veelzijdig een carrière in de zorg kan zijn. Bij HilverZorg wordt persoonlijke en professionele groei gestimuleerd, wat niet alleen bijdraagt aan de kwaliteit van zorg, maar ook aan het welzijn van de medewerkers. Lieke moedigt iedereen aan om de zorg in te gaan en zichzelf te blijven ontwikkelen. “Het is het mooiste vak dat er is,” zegt ze, en haar passie en toewijding zijn daar het levende bewijs van.

Werken in de ouderenzorg. Expertisecentrum voor mensen met het syndroom van Korsakov en/of gerontopsychiatrische ziektebeelden