HilverZorg verhalen

Maar liefst 22 geleden begon het avontuur van Saskia bij HilverZorg. Ze begon haar loopbaan als avond- en weekendhoofd en heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot teamleider bij woonzorglocatie Lopes Dias. Met Saskia haar drang voor persoonlijke groei, toewijding en grote liefde voor de zorg zijn wij dan ook heel blij dat we haar al zo lang collega mogen noemen. We spraken met haar over haar carrière, de uitdagingen van haar functie en de bijzondere momenten die ze heeft meegemaakt.


Kay (Recruiter): Wie ben je en wat is jouw functie bij HilverZorg?

Ik ben Saskia van der Klok en ik werk als teamleider bij woonzorglocatie Lopes Dias. Deze functie vervul ik nu twee jaar. In 2002 begon ik bij HilverZorg als avond- en weekendhoofd op woonzorglocatie Nieuw Kerkelanden. Toen die functie kwam te vervallen, stapte ik over naar het wijkteam van Lopes Dias en begon ik als oproepkracht bij het ambulante team. Uiteindelijk ben ik in vaste dienst gegaan bij het ambulant team en sinds 2022 heb ik de stap gemaakt naar teamleider bij Lopes Dias.

Kay (Recruiter): Wat een veelzijdige carrière. Wat heeft je uiteindelijk doen bewegen om teamleider te worden?
Ik houd altijd van uitdagingen. Je denkt van tevoren een idee te hebben van hoe het zal zijn, maar je kunt nooit precies inschatten hoe een functie in de praktijk uitpakt. Je neemt jezelf mee, maar er is geen handleiding voor. Ik leer nog steeds veel en blijf mezelf ontwikkelen.

Kay (Recruiter):  Dat klinkt als een intensieve en leerzame ervaring! En dat loslaten, daar kan iedereen wel iets van leren, denk ik. Inmiddels ben je alweer twee jaar actief als teamleider, komt de realiteit overeen met wat je er van verwacht had?
Als teamleider heb je 20 ballen in de lucht te houden. Je geeft echt leiding en hebt een voorbeeldfunctie. Wat je doet, wordt vaak kritisch bekeken. 95% van het werk is leuk, maar er zijn altijd dingen waar je geen invloed op hebt. Het belangrijkste is om te leren loslaten, want anders krijg je daar last van. Ook na twee jaar leer ik nog elke dag iets nieuws.

Kay (Recruiter): Leuk om te horen dat je elke dag blijft leren. Je bent al 22 jaar in dienst. Wat is het geheim van zo’n lang dienstverband?
De afwisseling die ik heb gehad bij HilverZorg is het geheim. Ik heb altijd de mogelijkheid gekregen om te leren en me verder te ontwikkelen. Ik begon hier als ziekenverzorgende. In 2008 behaalde ik mijn diploma tot verpleegkundige en in 2019 rondde ik mijn hbo-v af. HilverZorg heeft me altijd de ruimte gegeven om opleidingen te volgen en nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Kay (Recruiter): Dat laat mooi zien hoe belangrijk groei en afwisseling is in een carrière. Wat heeft ertoe geleid dat je zoveel opleidingen hebt gevolgd?
Ik ben iemand die altijd in oplossingen denkt. Toch heb ik geleerd dat een hbo-opleiding me minder goed ligt; het is te theoretisch voor mij. Nu zou ik liever cursussen volgen dan weer een hele opleiding. Al moet ik toegeven dat ik dat eerder ook heb gezegd, en toen ben ik toch weer gaan studeren! Tijdens de hbo-v heb ik veel samengewerkt met een collega van het ambulant team. We waren elkaars tegenpolen: ik was praktisch en schakelde snel, terwijl zij alles eerst goed overdacht. We vulden elkaar daarin perfect aan.

Kay (Recruiter): Mooi dat jullie elkaar op die manier toch aanvulden. En waarom vind je persoonlijke ontwikkeling belangrijk?
Ik vind het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen. Daarom zit ik ook in de ondernemingsraad (OR). In de OR kijk je met een kritische blik naar plannen van het bestuur en probeer je het perspectief van zowel werkgever als werknemer mee te nemen. Dat helpt mij om situaties breder te bekijken en het complete plaatje te zien. Op de werkvloer kan ik dan weer uitleggen waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt, wat helpt om de afstand tussen verschillende lagen in de organisatie te verkleinen.

Kay (Recruiter): Dat klinkt als een win-win! Hoe is je carrière bij precies gelopen?
In 1987 ben ik de opleiding ziekenverzorging, die helaas niet meer bestaat, gestart bij Amaris. In 1990 ben ik overgestapt naar Inovum waar ik als ziekenverzorger gewerkt hebt. Daarna, in 2002 ben ik bij Hilverzorg begonnen in de flat Kerkelanden gaan werken. Ruim 12 jaar werkte ik op een afdeling voor intensieve terminale zorg. Dat was een bijzondere tijd waarin ik veel heb geleerd. Mensen kwamen daar echt om te sterven, en we hadden ook drie comapatiënten op de afdeling. Het was een heftige, maar enorm leerzame periode.

Kay (Recruiter): Wat een bijzondere reis heb je gemaakt met een boel aan ervaring! Hoe omschrijven jouw collega’s je, denk je?
Ik denk dat collega’s me omschrijven als vrolijk, enthousiast en betrouwbaar. Wat iemand tegen mij zegt, blijft bij mij. Ik ben een harde werker en voel me echt onderdeel van het team. Voor mij draait het om mensen: we hebben elkaar nodig en moeten elkaar aanvullen. Ik denk in oplossingen, maar soms moet ik ook leren dingen terug te geven en collega’s zelf na te laten denken. Het is belangrijk om duidelijk te zijn.

Kay (Recruiter): Het klinkt alsof je een positieve kracht bent binnen het team. Dat moet voor collega’s heel fijn zijn! Op welke manier ben je veranderd sinds je bij HilverZorg werkt?
Ik weet niet of ik echt veranderd ben, maar ik heb wel geleerd beter te bepalen waar ik mijn energie in steek. Zorgmedewerkers zijn constant onder invloed van veranderingen. Linksom, rechtsom of achteruit: na tien jaar herhaalt de cyclus zich vaak weer. Ik denk dat zorgmedewerkers een van de meest flexibele groepen werknemers zijn.

Kay (Recruiter): Knap hoe je daarin je balans hebt gevonden. En waar haal je het meeste energie uit in je werk?
Ik haal energie uit het vinden van creatieve oplossingen, zowel voor bewoners als voor collega’s. Als iemand ergens tegenaan loopt, denk ik graag mee en probeer ik samen een oplossing te vinden. Ik geloof dat we veel meer moeten samenwerken en minder in hokjes moeten denken. Of het nu gaat om thuiszorg, gehandicaptenzorg of ouderenzorg: we hebben elkaar nodig, zeker nu het personeelstekort groeit.

Kay (Recruiter): Helemaal mee eens, ik denk dat we zoveel van elkaar kunnen leren door onze krachten te bundelen. Als je nu eens terugdenkt, wat is dan het leukste of grappigste moment dat je bij HilverZorg hebt meegemaakt?
Ik kan echt een boek schrijven over grappige momenten bij de alarmopvolging van het ambulant team. Eén keer moest ik in een donkere tuin op zoek naar een sleutel, waarna ik eerst hondjes moest voeren voordat ik de client haar voeding kon geven. Of die keer dat een bewoner de alarmknop indrukte: ik ging direct naar zijn huis en zocht overal naar hem, in kasten, onder tafels, totdat ik er uiteindelijk achter kwam dat hij niet thuis was toen hij het alarm indrukte, maar in het winkelcentrum. En dan was er die nacht dat ik twee donkere houten herten zag, ik schrok ontzettend. Maar achteraf heb ik om dat soort momenten erg gelachen, zulke momenten blijven je bij.

Kay (Recruiter): Ik kan me goed voorstellen dat dit soort momenten het werk uniek maken, fijn dat je er ook met humor op terugkijkt! Je werkt natuurlijk op woonzorglocatie Lopes Dias, hoe zou je die locatie beschrijven?
De doelgroep somatiek vind ik erg leuk. Hier kun je bewoners blij maken met praktische zaken, zoals hulp met een scootmobiel. Ik waardeer ook de samenwerking met onze kernpartners. We leren veel van elkaar en houden elkaar scherp. Kritische medewerkers vind ik fijn, want ze houden je een spiegel voor. Dat zorgt voor betere resultaten.

Kay (Recruiter): Is er nog iets wat je wilt meegeven aan mensen die twijfelen om in de zorg te gaan werken?
Ik zou zeggen: kom vooral een keer meelopen. Zorg is zwaar werk en het heeft invloed op je leven door het onregelmatige karakter. Maar het is ook het mooiste beroep dat er is. Het zien van een blij gezicht of het maken van een verschil in iemands dag geeft zoveel voldoening.

Kay (Recruiter): Mooier kun je het niet zeggen. Het is zo’n prachtig beroep, en jij bent daar een geweldig voorbeeld van! Zijn er ook nog vaardigheden waarin je, volgens jou, moet beschikken om een goede zorgprofessional te zijn?
Empathisch vermogen is de belangrijkste eigenschap. Het vermogen om je in te leven in de persoon tegenover je is essentieel. Dat moet echt in je zitten, anders wordt het lastig om je werk goed te doen.

Saskia heeft sinds het begin van haar zorgcarrière een indrukwekkende loopbaan opgebouwd. Het laat zien hoe afwisseling en opleidingsmogelijkheden bijdragen aan een langdurig en gelukkig dienstverband. Van ziekenverzorgende tot hbo-verpleegkundige en nu teamleider: Saskia heeft elke kans gegrepen om zichzelf te ontwikkelen. Ondanks de uitdagingen in de zorg blijft ze positief en benadrukt ze dat dit werk haar het meeste voldoening geeft. Haar humor en enthousiasme maken haar geliefd bij collega’s én bewoners. Saskia straalt echt betrokkenheid, veerkracht en passie uit. En wij, wij zijn andersom natuurlijk hartstikke blij met Saskia!