Susanne Bouwmeester, VIG niveau 3

Susanne Bouwmeester (48), VIG niveau 3, stapte na jaren in de wijkzorg over naar flexibel werken in verpleeghuizen. “Geen vergaderingen, zelf mijn diensten inplannen, superfijn!”

“De eerste jaren bij HilverZorg werkte ik in de thuiszorg. Dat had ik daarvoor ook gedaan en het was echt wat ik wilde. Intramurale zorg leek me niets voor mij – tenminste dat dacht ik. Dat veranderde toen ik 1,5 jaar geleden voort het FIT-team ging werken.

Flexibel Inzetbaar Team
FIT staat voor Flexibel Inzetbaar Team. Dat betekent dat je in alle verpleeghuizen en in de wijkteams van HilverZorg ingezet kan worden. Eerste werkte ik bij verschillende wijkteams, maar toen waagde ik toch de sprong naar intramuraal.

HilverZorg heeft vijf verpleeghuizen die allemaal anders zijn: de een groot en ruim, de ander veel kleiner en knus. Ze hebben elk een eigen sfeer en die afwisseling maakt het werk leuk, het is nooit hetzelfde.

Eigen diensten plannen
Ik koos bewust voor werken bij FIT omdat het meer vrijheden biedt dan werken op één locatie. Ik zit niet aan vergaderingen en verplichtingen vast en ik kan mijn eigen diensten plannen, superfijn. Het is leuk om al die locaties te leren kennen, want zo leer ik HilverZorg als organisatie ook beter kennen.

Cadeautje
Een team op locatie is altijd blij als ik kom, en ze zijn nog blijer als ze horen dat ik gediplomeerd ben. Op mij komt het over alsof ik een cadeautje ben voor een team, ze zijn altijd heel aardig. Er is een tekort aan personeel, dus geen wonder dat ze blij zijn met elk persoon die het team kan komen versterken.

Glimlach op hun gezicht
Ik werk nu op pg-afdelingen, met de meest kwetsbare bewoners. In de wijk heb ik ook wel dementerende mensen thuis verzorgd maar op locatie zijn ze een stuk verder in hun dementieproces. Het is bijzonder werk: met een heel klein gebaar kun je een glimlach op hun gezicht toveren. In die zin zijn ze heel puur.

Dankbaar en lief
Je doet wat ze nodig hebben: hun een veilige omgeving bieden. De ene bewoner is wat actiever dan de andere. Maar ze bijna allemaal heel dankbaar en heel lief, en daar leer ik zelf van. Elke dag nog. Na 18 jaar in de zorg leer ik nog steeds over het leven, van mensen met dementie. Hoe mooi is dat?

Contact met de bestuurder
Ik zit ook in de Professionele Advies Raad (PAR) bij Hilverzorg. Dit is een team van mensen van de werkvloer dat de bestuurder van HilverZorg direct mag adviseren. Wat we zien en meemaken kunnen we bij hem kwijt. Dat is dus goed geregeld.

Goed op mijn plek
Mijn kinderen vragen vaker waarom ik niet in Almere kom werken, want daar wonen we. Nee, zeg ik dan: ik zit goed bij Hilverzorg. Ik krijg hier alle kansen, kan met iedereen goed overweg en ik krijg leuke bedankjes, mooie kaartjes en presentjes. En de meiden op het hoofdkantoor die alles organiseren rondom FIT staan altijd voor me klaar.

Misschien wil ik nog niveau 4 gaan doen, dat kan hier ook allemaal. Dus ik zie mezelf hier lekker blijven komende jaren. Als je goed op je plek zit, waarom zou je dan veranderen?”